Reč je o študentoch SOŠ obchodu a služieb v Čadci, ktorí sa tento školský rok úspešne zapojili do projektu Erasmus+. Vrámci 3 týždňového pobytu na Kanárskych ostrovoch spoznávali španielsku gastronómiu a naberali nové skúsenosti pod vedením špičkových tútorov z oblasti gastronómie a služieb. Chute španielskej kuchyne následne priniesli aj na Slovensko. 

Nie je nič lepšie, ako sa učiť od tých najlepších. Svoje o tom vedia aj študenti hotelovej akadémie v Čadci. Tí sa počas troch týždňov oboznamovali pod dohľadom tútorov s prípravou špecialít španielskej kuchyne, miešaných nápojov z miestnych ingrediencií a špecifikami obsluhy v prímorskom hoteli na slnečných Kanárskych ostrovoch. Dočasným domovom sa pre žiakov stali mestá Puerto de Santiago a Puerto de la Cruze na ostrove Tenerife. Počiatočná zvedavosť a nadšenie študentov sa postupne menili na pracovitosť a snahu získať čo najviac nových odborných zručností a skúseností, ktoré im môžu pomôcť vo vykonávaní ich profesie.

Popri nadobúdaniu nových gastronomických vedomostí, zručností a inšpirácií však mali žiaci čas aj na spoznávanie tamojšej prírody a kultúry. Nevyhli sa tak návšteve národného parku, ktorú si spríjemnili výstupom na sopku Teide. Počas pobytu mali možnosť spoznať a stretnúť mnoho  zaujímavých ľudí, ktorí sa pre nich stali nielen priateľmi, ale aj inšpiráciou.

Španielsky deň na Slovensku

Svoje nadobudnuté znalosti a skúsenosti sa žiaci následne rozhodli predviesť aj na Slovensku. Počas špeciálnej ponuky v miestnej reštaurácií Beskyd, si žiaci pripravili pre širokú verejnosť španielske menu. To pozostávalo z predjedla, polievky, hlavného jedla, dezertu a digestívu. Všetky jedlá patrili k španielskym tradičným jedlám a svojou pestrosťou vystihovali temperament tejto prímorskej krajiny. O prípravu jedál a príjemnú obsluhu sa postarali sami absolventi projektu. Svoje nové znalosti v oblasti gastronómie tak predviedli v plnej kráse.

článok vznikol v spolupráci s SOŠ obchodu a služieb v Čadci

(Visited 198 times, 1 visits today)

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *