Je obchodná značka klasickej raňajkovej, lieskovo-orieškovej pomazánky vyrábanej talianskou spoločnosťou Ferrero. Prvýkrát sa, pôvodne tuhá hmota, objavila na trhu už v roku 1946 s názvom Pasta Gianduja. Až o 18 rokov neskôr jej zloženie úpravami nadobudlo krémový stav a začala sa predávať pod názvom Nutella.

A je to práve konzumácia Nutelly, čím mnohí začínajú svoj deň. Ale je pre naše telo vhodné odštartovať ráno takou sladkou bombou?

Podľa popisu zloženia, uvedenom na obale, je hlavnou ingredienciou cukor. Nátierka, prezentovaná ako vhodný  výrobok na konzumáciu ráno, je cukrom doslova nadopovaná. A viete, čo sa stane, keď váš organizmus spracuje také množstvo rafinovaného cukru krátko po prebudení? Jeho prijatím sa rapídne zvýši hladina cukru v krvi, čo má za následok stlmenie myslenia, stratu koncentrácie, hyperaktivitu či dokonca agresivitu. Kombinácia Nutelly s bielym pečivom v žiadnom prípade nepodporí spotrebiteľovu chuť k učeniu alebo práci.

Druhou najväčšou zložkou je kontroverzný palmový olej. Tuky by sa v našej strave nemali vyskytovať vo veľkých množstvách, no Nutella ich obsahuje viac než dosť. Rastlinné oleje prešli pri výrobe vysokými teplotami a veľmi pravdepodobne sú geneticky modifikované. Vysokoteplotné spracovanie ničí živiny ako napríklad vitamín E, omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa v nich prirodzene nachádzajú. Tuky našej stravy by mali pochádzať z prírodných, nespracovaných zdrojov, inak konzumujeme rakovinotvorné oleje, ktoré dávajú zabrať správnemu fungovaniu nášho srdca, pečene, mozgu, endokrinnej a nervovej sústavy.

Dalo by sa povedať, že jedinou relatívne zdravou zložkou, sú lieskové orechy. To však iba v prípade, kedy by boli kvalitné a nijak nespracované. No táto prísada tvorí iba 13% celkového obsahu jednej nádoby, čo je v prepočte len 32g v 250 gramovom balení.

Ďalej obsahuje sušené mlieko, odtučnený kakaový prášok, sóju.

Keď si teda rozoberieme nutričné hodnoty na drobné, zistíme, že 2 lyžice Nutelly obsahujú 200kcal pozostávajúcich z:

  • 99kcal z 11g tukov
  • 80kcal z 21g cukrov

2 lyžice Nutelly obsahujúce 21g cukrov zodpovedajú 5 čajovým lyžičkám cukru.

Alternatíva?

Áno, existuje ich mnoho… no už vopred si otvorene podzme, chutiť ako originál nikdy nebudú, ale za vyskúšanie rozhodne stoja 🙂

Mňam, čokoládová natierka s príchuťou pomaranča

Potrebujete:

  • 1 šálku čerstvých datlí alebo datlí medjool
  • 3 PL surového kakaového prášku alebo karobu
  • ½ – 1 čerstvý voňavý bio pomaranč
  • Štipku vanilky a prípadne škorice

Tieto suroviny dobre rozmixujeme v mixéri a podávame. Pre chrumkavú príchuť môžeme pridať aj drvené kakaové bôby.

Avokádová Nutella

Potrebujete:

  • 1 zrelé avokádo
  • 1-2 PL surového medu alebo agávového sirupu
  • 2 PL surového kakaového prášku

Všetko spolu dobre rozmixujeme.

Lieskovcová čokoládová

Potrebujete:

  • 1 šálku lieskovcov
  • 1 zrelý banán
  • 2-3 PL kakaového prášku
  • 2-3 PL surového medu

Všetko spolu rozmixujeme.

Čokoládová pena AHA zo slnečnice

Potrebujete:

  • 1 šálku slnečnicových semienok
  • 2 PL medu alebo agáve
  • 3 PL surového kakaa
  • ½ – 1 šálka vody

Slnečnicové semienka namočíme do vody aspoň na 2 hodiny, potom pridáme ostatné suroviny a poriadne rozmixujeme. Môžeme vychladiť v chladničke alebo mixovať s kockami ľadu.

zdroj (recepty): vitarian.sk

 

(Visited 86 times, 1 visits today)

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *