Vianoce – sviatky lásky a pokoja, čas zaslúženého oddychu a chvíle strávené s tými najbližšími. Áno, aj takto opisujeme najočakávanejšie sviatky v roku. Rodina je pohromade a deň sa nezaobíde bez nejakej tej návštevy, kedy sa stoly prehýbajú pod ťarchou najrozmanitejšieho výberu pochutín. Veď predsa každý si chce uctiť hostí a ponúknuť im svoju vrúcnu pohostinnosť.

Pri takýchto udalostiach však často zabúdame, kde je miera a často siahame po dobrotách tak povediac z nudy. Veď nenadarmo sa hovorí: „Oči by jedli, ale žalúdok nevládze.“ Ak aj ste sa snažili v konzumácii jedla ako tak obmedzovať, aj tak ste pravdepodobne spotrebovali viac, ako v hocaký všedný deň roka. Preto vám prinášame pár vzácnych rád, ako sa po sviatkoch dať opäť dohromady a vyčistiť si telo.

Tekutiny sú číslo 1

Keďže nadbytočné množstvo cukru a soli, obsiahnuté vo vianočných cukrovinkách a slaných jednohubkách, dokáže dehydratovať ľudské telo, práve tekutiny sú kľúčom k úspechu a obnove rovnováhy. Skúste začať deň pohárom čistej vody na prázdny žalúdok. Nemusí to pritom  byť len čistá voda, môžete si dopriať aj rôzne bylinkové čaje, citrónovú šťavu, prípadne zeleninové a ovocné šťavy. Dôležité je, aby ste vypili minimálne 2,5 litra tekutín za deň.

Ľanové semiačka

Okrem toho, že urýchľujú trávenie, prečisťujú taktiež pečeň a regulujú krvný obeh. Preto ak máte problémy s trávením, neváhajte ich pridať do svojho jedálnička – napríklad do jogurtu, do cesta na pečivo alebo do šalátov.

zdroj: pexels.com

Koriander

Táto aromatická bylinka má silné detoxikačné účinky. Obsahuje 11 druhov silíc, ktoré ničia choroboplodné zárodky, povzbudzujú činnosť žalúdka a uľahčujú odkašliavanie. Pridajte si ho do polievky, šalátov, nátierok, k mäsu alebo si z neho urobte pesto.

Cviklová šťava

Červená repa alebo cvikla je zdravotná bomba pre vaše telo. Vďaka veľkej dávke vitamínov a minerálov očisťuje organizmus, zlepšuje krvný tlak, chráni pred tvorbou rakovinových buniek. Okrem toho ma detoxikačné účinky – zbaví vás všetkých škodlivín a dodá energiu.

Cesnak

Častokrát titulovaný aj ako “najzdravšia potravina sveta“ , chráni pečeň, čistí steny ciev, pomáha v boji proti bežným ochoreniam a je mimo iného aj silný antioxidant a prírodné antibiotikum. Dokáže skvelo naštartovať imunitu, preto ho neváhajte zaradiť do svojho jedálnička. Možno ho konzumovať samostatne alebo pridať do nátierky.

zdroj: pexels.com
(Visited 82 times, 1 visits today)

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *