Objekt, ktorí navrhli šikovní architekti, sa nachádza na lúke v blízkosti brehu vodnej nádrže Nová Bystrica. Ide o stavbu, ktorá ktoré vznikla “na kľúč”, s plne zariadeným interiérom podľa požiadaviek klienta. Priestor je navrhnutý tak, aby sa z malej obytnej plochy vyťažilo maximum obytného priestoru. Autonómna obytná jednotka dokonca nemá pevné základy, nie je napojená na siete a konštrukcia je na rozdiel od ostatných podobných projektov celodrevená, a to aj vrátane nosného rámu.

V princípe podobných konceptov vo svete jestvuje viacero. Teší nás, že ten slovenský v ničom nezaostáva. Ba naopak. Z toho čo poznáme, patrí k tým najpremyslenejším a najprepracovanejším riešeniam. Evidentná je ruka tvorivých autorov, zmysel pre detail i celok, čistý jednoduchý a funkčný dizajn.

Bližšie realizáciu predstaví Martin Mikovčák:

Dnes, keď žijeme v „zrýchlenom móde“ mestského života, od deadlinu k deadlinu, potrebujeme občas únik. Únik mimo stres, povinnosti a civilizáciu, späť k nášmu pôvodu. 

V ARK-shelter už tri roky re-designujeme, staviame a testujeme. Už sú to desiatky objektov s ambíciou poskytnúť útočisko v prírode pre nerušený oddych. Z tejto genézy vychádza náš nový model, ktorý pracovne voláme „into the wild“. Svojím minimalistickým stvárnením má ambíciu, odvrátiť pozornosť spät na krajinu, v ktorej je osadený.

Otvory vo všetkých piatich fasádach, „rámujú“ pohľady ako scénické hry prírody a premietajú ich do interiéru. Či už ide o otváravú stenu, ktorá fyzicky vpúšťa prírodu do interiéru, predné vykonzolované zasklenie, či kúpeľnovú stenu s mliečnym sklom, na ktorej sa odohráva tieňohra dotýkajúcich sa konárov a meniacich sa siluét lesa. Azda najzaujímavejšie je horizontálne presklenie skyboxu, v ktorom máte pri zaspávaní pocit, že ste vonku pod holým nebom.

Obálka sheltru sa svojím low-tech výzorom snaží splynúť s prírodou a zároveň rafinovane ukrýva sofistikované riešenia, ktoré umožňujú variabilnú prácu s priestorom a svetlom.

Technológia na základe vstupov zo senzorov a prednastavených módov vnútorné prostredie vykuruje, tieni či prevetráva. Dokonca ich dokáže „fyzicky“ transformovať a prispôsobiť zmene ich využitia. Objekt dokáže fungovať bez pripojenia na siete. Prevádzku zabezpečujú fotovoltické panely kombinované s akmulátormi, či nádrží na dažďovú vodu spolu s filtračným systémom.

Štyridsať metrov štvorcových podlahovej plochy sme rozdelili pomocou centrálneho „black boxu“ na päť rôznych zón. Káždá z jeho strán definuje funkciu zóny, pomocou výsuvných či sklopných dverí v rohoch boxu ju taktiež oddeľuje. Vstupná štrbina medzi boxom a sklenenou stenou obálky sheltru, je opticky zväčšená svetlíkom. Z ľavej strany slúži box ako kuchynská linka. Na tento priestor nadväzuje denná zóna, ktorá graduje v podobe sedenia v čelnom okne.

zdroj: BoysPlayNice

Zadná strana boxu je sprchou a toaletou. vysunutím dverí z rohov boxu sa priestor štrbiny uzatvorí do kúpeľne, ktorá je presvetlená cez mliečne sklo (ktoré zároveň tvorí obvodovú stenu). Napravo od boxu, po vstupe do spálňe prekvapí „absencia“ postele. Pred sebou vidíme iba vírivú vaňu. Posteľ sa spustí zo stropu až v noci.

Po obídení boxu, sa dostávame späť do vstupnej chodby. Z vnútornej strany dverí do šatníka je ukrytý rebrík, ktorý sprýstupňuje „daybed“ v skyboxe, meditačný priestor pod holým nebom.

„Baví nás navrhovať detaily, ktoré sa v kľúčových momentoch postupne odhaľujú. Stavba vás tak neprestane ani po čase nudiť. Túto multifunkčnosť priestorov zabalenú v minimalistickej obálke shelteru ďalej odhaľujú fotky od chalanov z BOYSPLAYNICE,“ dodáva na záver Martin Mikovčák, spoluautor konceptu Ark-shelter.

Podobné články nájdete na stránke archinfo.sk

zdroj: archinfo.sk
(Visited 144 times, 1 visits today)

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *