Niektorí ľudia si bez nej život ani nevedia predstaviť. Reč je o, nepochybne jednej z najobľúbenejších sladkostí na svete, čokoláde. Horká, mliečna, biela… s orieškami, karamelom… existuje nespočetne veľa príchutí a druhov. My sme sa však na zloženie nepozerali. Našli sme však zopár faktov, ktoré vás možno prekvapia. Vedeli ste, že…

Čokoláda bola po 90 % svojej histórií konzumovaná ako nápoj.

Biela čokoláda nieje technicky čokoláda, neobsahuje totiž kakao.

Viac ako 11 kilogramov čokolády vás dokáže zabiť či spôsobiť vážne ťažkosti.

Keď budete jesť každý deň tmavú čokoládu, znížite riziko srdečných ochorení o jednu tretinu.

Čokoláda pôsobí v ústach protizápalovo a chráni pred zubným kazom. Na rozdiel od bonbónov.

Čokoláda je jediná jedlá substancia, ktorá sa rozpúšťa pri teplote nižšej, než má ľudské telo. To je dôvod, prečo sa rozpúšťa v ústach.

Najväčšia tabuľka čokolády na svete váži 5 792 kg.

zdroj: eater.com

V roku 2013 vydali Belgičania poštovú známku z čokolády.

Priemerná čokoládová tabuľka obsahuje 8 častí hmyzu, ktorý sa nachádzal v kakaovom bôbe.

Pre psi a mačky je čokoláda ťažko stráviteľná, dokonca až jedovatá.

A pre tých, ktorí by chceli vedieť celý proces ako z kakaových bôbov vznikne chutná čokoláda je tu toto video 🙂

(Visited 446 times, 5 visits today)

Komentovať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *